Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

"Ο ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ Κ' Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ"!


 "Ο ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ Κ' Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΠΟΥ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΘΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ, ΜΕ ΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ", θα γράψει εύστοχα ο Φώτης Κόντογλου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που έφυγε σαν σήμερα τα ξημερώματα στις 3 Ιανουαρίου 1911. 
   Ο επονομαζόμενος και "άγιος των ελληνικών γραμμάτων", ο μεγάλος διηγηματογράφος της ελληνικής Ζωής, Γλώσσας και Πίστης, ο ψάλτης του παπα- Νικόλαου Πλανά στον Άγιο Ελισσαίο, ο Σκιαθίτης κοσμοκαλόγερος, πέρασε όσο κανείς επί δεκαετίες το μαρτύριο της ανεργίας και της φτώχειας... Δεν ευτύχησε ποτέ να δει τυπωμένα σε βιβλίο τα έργα του, ταπεινός, μακριά από τον κύκλο των "σπουδαίων" και του "συστήματος"... Μον' έγραφε σε εφημερίδες τα διηγήματά του, απ΄όπου εξοικονομούσε ελάχιστα και πολλές φορές κοιμόταν νηστικός και άπορος! 
   Ο Παπαδιαμάντης, αυτό το διαμάντι της Λογοτεχνίας μας, με το εκπληκτικό λεξιλόγιο, είναι σήμερα έξω από τα Σχολεία και την Παιδεία μας, που πασχίζει να αφαιρέσει κάθε δροσοσταλιά οξυγόνου, Ορθοδοξίας και Ελλάδας, μην τη βρουν τα παιδιά, μην την πάρουν τα Ελληνόπουλα και ψηλώσουν και μεστώσουν και θεριέψουν και αναποδογυρίσουν τα βρώματα της Φραγκιάς, που σαν "Έμποροι των Εθνών" έρχονται να αρπάξουν το μαλαματένιο έχει μας!
   Η Τηλεόραση σήμερα περνά όλα εκείνα τα ξενικά ήθη και έθιμα, που έρχονται σε αντίθεση με την κληρονομία και τους θησαυρούς μας, που τόσο ύμνησε και χαρτογράφησε ο Παπαδιαμάντης, διατηρώντας και την ευθυμία και την ελπίδα του, παραμένοντας ένας ατόφιος Έλληνας. Κοντά της τρικλίζοντας οι περισσότερες Εφημερίδες και ΜΜΕ, συναγωνίζονται στο πριόνισμα της Ρωμηοσύνης...
   Το διεθνώς αναγνωρισμένο πια έργο του Παπαδιαμάντη, 102 ολόκληρα χρόνια μετά, είτε διαβαστεί στο εξαιρετικό πρωτότυπο, είτε στη σημερινή γλώσσα, είναι γεμάτο εκπλήξεις, καρπούς και δώρα για όποιον θελήσει να το τρυγήσει! 
   Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Πασχαλιά ήταν κάποτε αδιανόητα για τους Έλληνες, χωρίς τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη που μοσχοβολάνε Ελλάδα!

Κίνημα Φίλων Γέροντος Παϊσίου
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
http://www.facebook.com/kinimaelladas
http://kinimaelladas.blogspot.gr/
https://twitter.com/kinimaelladas